Gå direkt till innehåll
Över hälften av företagsledarna oroas över företagskapningar och 4 av 10 har redan utsatts för ett brott

Pressmeddelande -

Över hälften av företagsledarna oroas över företagskapningar och 4 av 10 har redan utsatts för ett brott

Över hälften av företagen är oroliga över företagskapningar och deras effekter på bolaget – i spåren av den brottsutveckling vi nu ser i Sverige. Sju av tio företagsledare är också oroliga över IT-brott som till exempel cyberattacker och dataintrång. Dessutom upplever nio av tio företagsledare att den allmänna brottsligheten accelererat och långt mer än hälften av de tillfrågade anser att brott riktade mot näringslivet har ökat de senaste fem åren.

Det visar siffror från Stockholms Handelskammares senaste undersökning, Status Sthlm, där fler än 300 företagsledare från Stockholms och Uppsala län tillfrågats.

I undersökningen, som genomförts i samarbete med Demoskop, svarar 55 procent av företagen att de är oroliga över företagskapningar, som till exempel ID-kapningar och olovliga övertaganden av företag. Fyra av tio företag uppger också att de utsatts för brott de senaste fem åren och ett av tio företag uppger att de redan har utsatts för otillåten påverkan.

- Sverige och det svenska näringslivet ligger långt fram i digitalisering. Samtidigt är vi sårbara när det kommer till cybersäkerhet. Och det här gapet skapar en oro för attacker och andra IT-brott, säger Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

Företagarna upplever också att kriminaliteten ökat kraftigt i Stockholms-/Uppsalaregionen under de senaste fem åren. Totalt anser nio av tio företagsledare att brottsutvecklingen går åt fel håll och sex av tio svarande uppger att brott riktade mot näringslivet har ökat.

- Den här typen av kriminalitet kan förlama riktigt stora verksamheter och företag. Den lockar också många kriminella eftersom brotten är mycket lönsamma och drar mindre uppmärksamhet till sig än till exempel droghandeln, säger Fredrik Erfelt, på Stockholms Handelskammare.

Enligt siffror från polisens nationella bedrägericentrum utgör bedrägeribrotten numera gängens viktigaste inkomstkälla. Brottsvinsterna från bedrägerier uppgick till omkring 5,8 miljarder kronor under år 2022.

- I media rapporteras det om sprängningar, skjutningar och brandattacker varje dag. Men kriminaliteten som drabbar näringslivet flyger under radarn, trots att den är omfattade, välorganiserad och i förlängningen systemhotande. Dessutom finansierar den de kriminella nätverken, avslutar Fredrik Erfelt.

Siffrorna kommer från den senaste undersökningen, Status Sthlm, som Stockholms Handelskammare genomför 5-6 gånger varje år och där över 300 företagsledare från Stockholms- och Uppsalaregionen har fått svara på frågor kopplade till näringslivsklimatet.

Undersökningen genomfördes i månadsskiftet september-oktober och ytterligare resultat kommer att publiceras i november.

Ämnen

Regioner


Om Stockholms Handelskammare
Stockholms Handelskammare är en oberoende näringslivsorganisation som drivs på uppdrag av våra medlemsföretag. Vi är politiskt obundna och agerar utan vinstintresse för att främja en välmående huvudstadsregion.

Läs mer om Stockholms Handelskammare: www.stockholmshandelskammare.se

Kontakter

Simon Andersson

Simon Andersson

Presskontakt Presschef 072-083 66 27
Media Content Panel
Fredrik Erfelt
Fredrik Erfelt
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Upphovsrätt:
Pressbild
Storlek:
1920 x 1280, 925 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Status Sthlm. 2023-10-00. Delrapportering 2..pdf
Status Sthlm. 2023-10-00. Delrapportering 2..pdf
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner

Relaterat innehåll

8 av 10 företagsledare anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll

8 av 10 företagsledare anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll

Utvecklingen går åt fel håll inom 12 av 15 politiska områden. Det säger företagsledarna i Stockholms Handelskammares näringslivspanel, Status Sthlm. Mest pessimistiska är de för utvecklingen vad gäller social sammanhållning och kriminalitet. 79 procent av företagsledarna anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Det innebär en kraftig försämring på mindre än ett år.

Ny rapport: Var tredje person i den organiserade brottsligheten har haft företagskoppling

Ny rapport: Var tredje person i den organiserade brottsligheten har haft företagskoppling

Var tredje person inom den organiserade brottsligheten har haft en företagskoppling. Maffialiknande organisationer och MC-gäng är de kriminella miljöer som har mest företagsengagemang och här är det dessutom många som har arbetat i samhällskänsliga verksamheter. Bland maffialiknande organisationer i Sverige har 15 procent av de studerade haft anställningar inom samhällskänsliga yrken.

8 av 10 företagsledare oroas över att gängkriminaliteten ska försämra bilden av Sverige internationellt

8 av 10 företagsledare oroas över att gängkriminaliteten ska försämra bilden av Sverige internationellt

8 av 10 företag fortsätter att vara oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt – om den brottsutveckling vi ser nu fortsätter. Dessutom uppger 5 av 10 företag att den pågående våldsutvecklingen påverkar huvudstadsregionens attraktivitet och därmed gör det svårare att locka till sig kompetens.

Det visar siffror från Stockholms Handelskammares se

Ett unikt, världsomspännande nätverk för affärskontakter

Stockholms Handelskammare är den ledande organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms- och Uppsala län. Vår verksamhet spänner från det lokala till det internationella planet och vi är engagerade i allt som kan förbättra företagens villkor; från bostadsmarknaden i regionen till internationell frihandel. Handelskammaren är också en betrodd tredjepart med ett av världens ledande skiljedomsinstitut.

Stockholms Handelskammare

Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm Stockholm
Sweden