Gå direkt till innehåll
Ny rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1000 miljarder kronor

Pressmeddelande -

Ny rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1000 miljarder kronor

Om byggkrisen fortsätter och inga åtgärder sätts in kan Stockholms- och Uppsala län få se ett aggregerat produktionsbortfall under åren fram till 2030 på motsvarande 343 miljarder kronor. Beräknat på hela landet visar samma scenario ett produktionsbortfall på över 1000 miljarder kronor. Utöver att bostadsbristen kommer att förvärras kommer sysselsättningen att minska kraftigt i den breda byggsektorn.

Stockholms Handelskammare presenterar idag rapporten ”Notan för byggkrisen” som tagits fram tillsammans med WSP. Analysen utgår från Boverkets egen bedömning av bostadsbehovet och kostnaderna räknas fram genom att ställa behovet av nya bostäder mot två krisscenarier över bostadsbyggandet. Byggsektorn är sammanflätad med andra närliggande branscher vilket gör att en bred nedgång får ringar på vattnet i den övriga ekonomin. Rapporten försöker därför att beräkna de samlade kostnaderna i hela samhället.

Bara under 2024, som är prognosens värsta år, beräknas produktionsbortfallet i Stockholmsregionen uppgå till 30 miljarder i det mildare scenariot. I det djupare krisscenariot är bortfallet som störst först år 2027 och uppgår då till hela 49 miljarder.

- I vårt värsta scenario som för tankarna till 90-talskrisen kommer stora delar av byggbranschens arbetskraft att lämna yrket och vi får en utdragen kris. Vi riskerar ett aggregerat produktionsbortfall på 1000 miljarder kronor under åren fram till 2030. Krisen kommer att fördjupa problemen på bostadsmarknaden och därför behöver partierna nu samla sig över blockgränserna och förhandla fram reformer som gör skillnad både på kort och lång sikt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

I Stockholms Handelskammares två scenarier beräknas det aggregerade produktionsbortfallet under åren 2023–2030 att bli 165 respektive 343 miljarder kronor bara i huvudstadsregionen. Motsvarande bortfall i riket väntas bli 413 respektive 1 060 miljarder kronor under samma tidsperiod.

I det mildare scenariot beräknas den negativa sysselsättningseffekten att kulminera under 2024. Tappet i Stockholmsregionen beräknas då till 33 000 färre sysselsatta jämfört med om bostadsinvesteringarna hade varit i linje med bostadsbehovet. I det värre scenariot dröjer det fram till 2027 innan arbetsmarknaden når botten med 55 000 färre sysselsatta än om byggtakten följt bostadsbehovet.

Om byggbranschen slås ut sprider det sig till andra närliggande branscher. Det drabbar sysselsättningen och den specialiserade kompetensen i hela landet. Om den här kompetensen försvinner kan vi få ett scenario där det blir betydligt svårare att växla upp byggandet när konjunkturen väl vänder och efterfrågan kommer tillbaka. Det går inte att understryka nog att det är tid för politisk handlingskraft, säger Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare

    - Byggkrisen förstärker behovet av reformer som ger en mer välfungerande bygg-och bostadsmarknad. Agerar politikerna med handlingskraft direkt kommer vi ur krisen med bättre förutsättningar att ge människor tillgång till bostäder – väljer man att sitta still blir bostadssituationen ännu värre än vad den är idag, säger, Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

    Ämnen

    Regioner


    Om Stockholms Handelskammare
    Stockholms Handelskammare är en oberoende näringslivsorganisation som drivs på uppdrag av våra medlemsföretag. Vi är politiskt obundna och agerar utan vinstintresse för att främja en välmående huvudstadsregion.

    Läs mer om Stockholms Handelskammare: www.stockholmshandelskammare.se

    Kontakter

    Simon Andersson

    Simon Andersson

    Presskontakt Presschef 072-083 66 27
    Media Content Panel
    The-Stockholm-Chamber-of-Commerce-New-Logo
    The-Stockholm-Chamber-of-Commerce-New-Logo
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .png
    Storlek:
    3840 x 2160, 37,2 KB
    Ladda ner
    Media Content Panel
    240215 Notan för byggkrisen. Effekter på Stockholmsregionens ekonomi av kraftigt minskade bostadsinvesteringar..pdf
    240215 Notan för byggkrisen. Effekter på Stockholmsregionens ekonomi av kraftigt minskade bostadsinvesteringar..pdf
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .pdf
    Ladda ner

    Relaterat innehåll

    Ny analys från Stockholms Handelskammare: Sju byggföretag går omkull varje dag och antalet konkurser når rekordnivåer

    Ny analys från Stockholms Handelskammare: Sju byggföretag går omkull varje dag och antalet konkurser når rekordnivåer

    Företagskonkurser i Stockholm hotar att påverka regionens ekonomiska tillväxt, enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare som har analyserat siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Under mars 2024 gick 811 företag i konkurs. Under första kvartalet gick 2 859 företag i konkurs, vilket motsvarar en uppgång på 56 procent. huvudstadsregionen står för 40 procent av landets konkurser.

    Stockholms Handelskammare saknar viktiga satsningar i regeringens budget

    Stockholms Handelskammare saknar viktiga satsningar i regeringens budget

    Stockholms Handelskammare efterlyser fler satsningar i regeringens vårbudget. Handelskammaren menar att budgeten saknar nödvändiga reformer för att stödja byggbranschen, som i åtskilliga månader kämpat för att övervintra inflationen i tuffa ekonomiska förhållanden.

    Ny undersökning: En av tre unga funderar på att flytta från Stockholm

    Ny undersökning: En av tre unga funderar på att flytta från Stockholm


    Drygt var femte person har funderat att flytta från Stockholms län på grund av den dysfunktionella bostadsmarknaden. Bland unga är den negativa synen mer utbredd: en av tre funderar idag på att lämna regionen. Det visar Stockholms Handelskammares undersökning som genomförs i samarbete med undersökningsföretaget Verian och baseras på intervjuer från SIFO-panelen.
    – Stockholms bostadsmarknad

    Ny rapport: Nästan tre av fyra unga vuxna stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholm

    Ny rapport: Nästan tre av fyra unga vuxna stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholm

    Nästan tre av fyra unga vuxna stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholm. Totalt handlar det om 72 % av unga vuxna mellan 25–29 år i Stockholms stad och 62 % av unga vuxna i Stockholms län, som på grund av nuvarande kreditrestriktioner inte kan köpa sig en genomsnittlig liten lägenhet i huvudstaden. Siffrorna bygger på nya beräkningar från Stockholms Handelskammare.

    Bostadssituationen för

    Ett unikt, världsomspännande nätverk för affärskontakter

    Stockholms Handelskammare är den ledande organisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms- och Uppsala län. Vår verksamhet spänner från det lokala till det internationella planet och vi är engagerade i allt som kan förbättra företagens villkor; från bostadsmarknaden i regionen till internationell frihandel. Handelskammaren är också en betrodd tredjepart med ett av världens ledande skiljedomsinstitut.

    Stockholms Handelskammare

    Regeringsgatan 29
    111 53 Stockholm Stockholm
    Sweden