Pressmeddelande -
Fler människor än någonsin tillbaka på kontoret sedan pandemin
En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att kontoret åter spelar en nyckelroll i arbetslivet, men under förändrade villkor. Mer än hälften av tjänstemännen i Stockholms län arbetar nu på kontoret fyra dagar i veckan eller mer – en tydlig uppgång jämfört med förra året. Samtidigt ställs arbetsgivare inför nya utmaningar när medarbetare värderar flexibilitet i arbetslivet allt högre.
Pandemin har i grunden förändrat hur vi arbetar och vad vi förväntar oss av vår arbetsmiljö. En av de största förändringarna rör ledarskapet – där fyra av fem chefer uppger att det ställs högre krav på ledarskap i en hybrid arbetsmiljö. Trots den digitala omställningen är det tydligt att fysiska möten fortfarande spelar en central roll. Även om många anställda anser att digitala möten sparar tid, menar endast en av fem att de fungerar lika bra som fysiska möten.
-Tvärtom vad många trodde för några år sedan har kontoret snarast ökat sin betydelse för samarbete, lärande, känslan av sammanhang och som verktyg för rekrytering, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare.
Det råder en paradox kring produktiviteten i arbetslivet. Hälften av de anställda upplever att de är mer produktiva när de arbetar hemifrån jämfört med på kontoret, samtidigt som många vittnar om att de lär sig mer på kontoret än hemma. Trots den ökade flexibiliteten förblir kontoret en viktig plats för kreativt samarbete, där en stor majoritet anställda anser att de samarbetar bäst på kontoret tillsammans med sina kollegor.
När det gäller karriär- och löneutveckling verkar kontorsnärvaro också vara avgörande. Var femte chef menar att medarbetare som tillbringar mycket tid på kontoret har en bättre löneutveckling, och 40 procent anser att karriärutvecklingen går snabbare för dem som ofta är på plats.
Dessutom har pendlingen till kontoret fått ökad betydelse. Nästan 75 procent av de anställda anser att välfungerande kollektivtrafik och smidiga kommunikationer är viktigare nu än tidigare.
-Det måste gå att ta sig till och från kontoret på ett rimligt sätt. Krångel och kaos i kollektivtrafiken är inte bara ett problem för den enskilde pendlaren, utan på sikt ett hot mot utvecklingen och konkurrenskraften i hela vår region, avslutar Daniella Waldfogel.
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Om Stockholms Handelskammare
Stockholms Handelskammare är en oberoende näringslivsorganisation som drivs på uppdrag av våra medlemsföretag. Vi är politiskt obundna och agerar utan vinstintresse för att främja en välmående huvudstadsregion.
Läs mer om Stockholms Handelskammare: www.stockholmshandelskammare.se