Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Världshandelsdagen 2009: Möjligheter i lågkonjunkturens kölvatten

    Finanskrisen och lågkonjunkturen kom snabbt och oväntat. För företag, branscher och hela länder var detta en kalldusch. Men samtidigt innebär detta nya utmaningar och möjligheter. Vad händer med världsekonomin i finanskrisens kölvatten? Hur kan företag och länder förbli konkurrenskraftiga i dessa tider? Vilka är vinnare och vilka är förlorare?

  • Flera tecken på vändningar i Stockholmskonjunkturen

    Flera ljuspunkter går att skönja i Stockholms ekonomi när konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2009 stärks från -23 till -13. Ljuspunkterna finns i att antalet uppsägningar av personal förväntas bli lägre framöver, att handeln visar på ljusare siffror och att den för Stockholms ekonomi så viktiga uppdragsverksamheten, där företagstjänster ingår, stärks. Trots de ljusa tecknen...

  • Stockholmsbarometern: Hur klarar Stockholm lågkonjunkturen?

    Årets Stockholmskonjunktur inleddes med att rekordmånga företag sade upp personal. Hur ser jobbutvecklingen ut för resten av året? Vilka branscher i Stockholms tjänsteintensiva ekonomi har tagit mest stryk? Går det att se några tecken på vändningar i konjunkturen?

  • Stockholmsbarometern: Hur klarar Stockholm lågkonjunkturen?

    Årets Stockholmskonjunktur inleddes med att rekordmånga företag sade upp personal. Hur ser jobbutvecklingen ut för resten av året? Vilka branscher i Stockholms tjänsteintensiva ekonomi har tagit mest stryk? Går det att se några tecken på vändningar i konjunkturen?

  • Snålheten bedrar visheten när Stockholm sneglar mot Göteborg och spårvagnar

    Att 75 procent av Stockholmarna åker kollektivt till jobbet beror i hög grad på att Stockholm har ett utbyggt tunnelbanenät. Tunnelbanan står för hälften av alla kollektiva resor eller en miljon resor per arbetsdag. Mot den bakgrunden – och dagens klimatdebatt – är det anmärkningsvärt att Stockholms planering för de närmaste 12 åren är kliniskt rensad från nya satsningar på tunnelbanan.

  • Utan Förbifart Stockholm blir Brommaplan en trafikinfarkt

    Redan år 2030 kommer Stockholm att ha två och en halv miljoner invånare. Utan ökad vägkapacitet kommer situationen att bli en katastrof. Att bygga Förbifart Stockholm påverkar trafiken på en rad platser i länet. En av de platser som påverkas mest är Brommaplan, men i hög grad påverkas också Essingeleden.

  • Trampolinen: Företag blir faddrar för sjuorna i Knivsta och Heby i höst

    I höst blir sju företag i Heby respektive Knivsta faddrar för varsin skolklass i årskurs sju. Trampolinen, ett program för att öka kontakten mellan elever i skolan och det lokala näringslivet, drivs av Stockholms Handelskammare i samarbete med högstadieskolorna. Syftet är att få elever i högstadiet att intressera sig för näringslivet inför sina kommande yrkes- och gymnasieval. Ett företag...

  • Glädjande besked om Forsmark

    Stockholms Handelskammare välkomnar SKB:s beslut att förlägga det kommande svenska slutförvaret till Forsmark, då detta visat sig vara det säkraste alternativet.

  • Ny Handelskammartidning om pensionärer, statsministerns mandomsprov och bloggar

    Fyrtiotalisterna är färdiga för att gå i pension, hundratusentals personer försvinner därmed från arbetsmarknaden varje år. När de nya pensionärerna drar till golfbanor och sandstränder försvinner värdefulla kunskaper. Och företagen har inga svar på hur erfarenheterna ska kunna bevaras. Vilka som ska fylla tomrummet är en av de svåraste utmaningarna som politikerna står inför. Höj pensionsåldern..

  • Företagen positiva om nya jobb – Stockholm leder utvecklingen

    Över hälften av landets företag planerar att öka antalet anställda fram till år 2015. Endast sex procent planerar att minska. Bland Stockholmsföretagen är siffrorna än mer positiva, 69 procent av företagen planerar en ökning. Det visar en undersökning, utförd av Skop, som presenteras i samband med dagens Stockholmsmöte. Stockholmsmötet är...

  • Lydmar prisas för att ha förvandlat Blasieholmen

    Lydmar Hotel har återuppstått i den gamla tyska legationsbyggnaden på Blasieholmen. Lydmar har bland gjort sig känt för musikupplevelser i världsklass. Nu har hotellet givit Blasieholmen, denna strikta och lite tråkiga del av staden, nytt liv. Därför tilldelas Pelle Lydmar och Lydmar Hotel Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris år 2009.

  • Anders Borg talar om regeringens krishantering för Stockholms företag

    Finansminister Anders Borg talar på Stockholms Handelskammares årsmöte om hur regeringen hanterar följderna av den ekonomiska krisen och om den ekonomiska politiken framöver. Handelskammarens stadsmiljöpris delas ut av Prinsessan Christina Fru Magnuson till ”det projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö.”

Visa mer