Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Vad gör finansmarknader attraktiva?

    Finansplats Stockholm och andra finanscentra konkurrerar på en global marknad. Vad avgör om kapital och kompetens flyttar till ett visst finanscentrum? Hur ska vi skapa en konkurrenskraftig europeisk finansmarknad? I anslutning till storhertigens av Luxemburgs statsbesök i Sverige arrangeras ett seminarium på temat ”What makes financial centres attractive”.

  • Vad gör finansmarknader attraktiva?

    Finansplats Stockholm och andra finanscentra konkurrerar på en global marknad. Vad avgör om kapital och kompetens flyttar till ett visst finanscentrum? Hur ska vi skapa en konkurrenskraftig europeisk finansmarknad? I anslutning till storhertigens av Luxemburgs statsbesök till Sverige arrangeras ett seminarium på temat ”What makes financial centres attractive”.

  • Arlandaregionen – en växande region

    Vad betyder en växande Arlandaregion för företagens tillväxtmöjligheter i hela Sverige? Företag är oerhört beroende av bra transporter, fungerande arbetspendling och närhet till nationella och internationella marknader. Därför är flygplatsregionen med dess infrastruktur central för näringslivets utveckling i den växande Mälardalen.

  • Viktigare för Sverige att betala infrastrukturskulden än statsskulden

    Sveriges infrastrukturskuld är minst 200 miljarder kronor. Det är betydligt viktigare för hela vårt lands utveckling att betala av den skulden än statsskulden. Sverige har som glest befolkat land större behov av bra infrastruktur än många av våra konkurrentländer. Men vi har ändå satsat betydligt mindre på infrastrukturen. Om Sverige hade satsat lika mycket som övriga Europa de senaste 25 åren...

  • Dags att betala Sveriges infrastrukturskuld

    Den svenska infrastrukturen är så eftersatt att det är relevant att tala om en infrastrukturskuld parallellt med statsskulden. Ett glesbefolkat land som Sverige måste satsa mer än konkurrerande länder på infrastruktur snarare än mindre, vilket är fallet i dag. Sverige har halkat efter omvärlden delvis pga att dagens samhällsekonomiska kalkyler undervärderar nyttan av investeringar i infrastruktur.

  • Dags att betala Sveriges infrastrukturskuld

    Den svenska infrastrukturen är så eftersatt att det är relevant att tala om en infrastrukturskuld parallellt med statsskulden. Ett glesbefolkat land som Sverige måste satsa mer än konkurrerande länder på infrastruktur snarare än mindre, vilket är fallet i dag. Sverige har halkat efter omvärlden delvis pga att dagens samhällsekonomiska kalkyler undervärderar nyttan av investeringar i infrastruktur.

  • Skattepengar slösas på dålig offentlig upphandling

    Den offentliga upphandlingen i Sverige har många brister, vilket leder till sämre konkurrens och att skattepengar slösas i onödan. Krav på miljövänliga alternativ eller närproducerat står i strid med principen om lägsta pris, vilket skapar otydlighet och rättsosäkerhet. Vissa brister i Sveriges offentliga upphandling är så allvarliga att de står i strid med EG-rätten. Handelskammaren kräver...

  • Myndigheterna måste bli bättre på IT-tjänster

    I en modern IT-nation är det viktigt att myndigheter föregår med gott exempel. Men Sverige har tyvärr tappat sin position som den ledande IT-nationen. Dagens brister i e-förvaltningen skapar problem och kostar pengar för medborgare och företag. För att sätta press på myndigheterna att förbättra sin verksamhet inför Handelskammaren nu ett index för att mäta myndigheternas e-förvaltning.

  • 94 % av Stockholms största företag vill behålla Bromma flygplats

    I princip alla Stockholms läns 100 största företag tycker att Bromma flygplats bör vara kvar som en citynära flygplats. Det visar en undersökning från SKOP som beställts av Stockholms Handelskammare. Flygplatsen har en stor betydelse för företagens utveckling och utgör ett viktigt stöd för huvudkontorens verksamhet. I morgon fattar Stockholms kommunfullmäktige beslut om ett nytt avtal för Bromma..

  • Inför nästa högkonjunktur måste Stockholm stå sig bättre

    Förr ställde allmänhet och media ofta frågan ”När kommer jobben?”. I Stockholm har den vanligaste frågan nu blivit ”Hur får vi tag på personal med rätt kompetens?”. Att företagen inte får tag på arbetskraft leder till försvagad konjunktur och tillväxt. För att Stockholmsregionen ska kunna drag nytta av framtida högkonjunkturer, på ett bättre sätt än regionen har förmått denna gång...

  • Brist på arbetskraft bromsar tillväxten

    Det är uppenbart att bristen på arbetskraft i Stockholm bromsar företagens utveckling och minskar tillväxten i regionen. Att hitta rätt medarbetare är avgörande för företagens utveckling. Det finns arbetskraft tillgänglig, men hur duktiga är egentligen företagen på att attrahera rätt arbetskraft? Vad letar de arbetssökande efter hos en arbetsgivare?

  • Miljöministern talar om näringslivets möjligheter i miljöarbetet

    Samtidigt som klimatdebatten går för högvarv ser svenska företag stora möjligheter att göra affärer. Sverige har lyckats väl med att förena ekonomisk tillväxt och minskade utsläpp, delvis tack vare världsledande tekniska framsteg. Miljövänlig teknologi är ett område som kan bli Sveriges nästa stora exportprodukt.

Visa mer