Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Europakonjunkturen stark även år 2008

    Trots flera orosmoln på världsmarknaden spår de europeiska och svenska företagen en god konjunktur även under 2008. Företagen förväntar en positiv utveckling för såväl omsättning som anställningar och investeringar. Det visar 2008 års Eurochambres’ Economic Survey som i dag presenterades av Stockholms Handelskammare.

  • Jerzy Sarnecki och Handelskammaren inspirerar till Tryggt och snyggt i Sollentuna

    Klotter och skadegörelse kostar Sollentunas företagare miljonbelopp varje år. Behovet av goda motkrafter är stort. Handelskammaren Sollentuna/Kista inleder därför ett samarbete med Sollentuna kommuns etablerade och effektiva verksamhet Tryggt och snyggt i Sollentuna i kampen mot klottret. Samarbetet inleds med ett seminarium där kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki medverkar.

  • Vart är Europas konjunktur på väg?

    Hur står sig Sverige och Europa i den globala konkurrensen och vart är ekonomin på väg? Hur ser de europeiska företagen på sin framtid vad gäller omsättning, försäljning, export, nya jobb, investeringar och näringsklimat? Eurochambres Economic Survery är Europas överlägset största företagsundersökning med över 85 000 deltagande företag.

  • Islands statsminister talar på Handelskammarens julmöte

    Island är världens 5:e rikaste land, mätt i BNP/capita. Den isländska ekonomin har länge av världen kallats för ett under. Island har på 15 år övergått från nästan totalt fiske- och jordbruksberoende till att bli en internationell tjänstesektor. Framgångarna för öns ekonomi består av medvetna ekonomiska reformer och sänkta skatter. Vad kan Sverige lära av detta?

  • Hur kan IT-lösningar öka lönsamheten för företag?

    Sveriges småföretagare behöver öka sin produktivitet och effektivitet för att överleva i en globaliserad värld, där omvärldens krav och konkurrenskraft ständigt ökar. Småföretagare som satsar på affärsdrivna IT-investeringar är mer lönsamma och växer snabbare än andra företag. Men få företag utnyttjar den fulla potentialen av IT.

  • Buy nothing day hjälper inte fattiga länder

    Allmänheten uppmanas att inte köpa något på den så kallade ”Buy nothing day” på lördagen. Handelskammaren tror inte att det får någon effekt på konsumtionen och framför allt gör den inget positivt för de utvecklingsländer som i dag kämpar för att bli rikare genom handel med omvärlden. Snarare tvärt om.

  • Skatteverkets regler kan strida mot grundlagen

    Skatteverkets nya redovisningsregler för företag med dotterbolag utomlands är krångliga och otydliga. Det lägger ytterligare en tung börda på svenska företag - stora som små. Samtidigt som regeringen säger att den ska minska företagens kostnader för regelbördan med 25 procent är detta ett exempel på den direkta motsatsen. Lagbestämmelsen är dessutom för vagt utformad och dåligt skriven.

  • Slopa straffskatten på sponsring

    Sponsring av viss verksamhet är i praktiken belagd med en 28-procentig straffskatt. 62 procent av företagen skulle satsa mer pengar på sponsring av kultur och idrott om straffskatten togs bort, enligt en Skop-undersökning bland 600 företagare i hela Sverige. Stockholms Handelskammare visar i analysen ”Slopa straffskatten på sponsring” att regeringen med enkla ändringar i lagen skulle kunna öka...

  • Finansministern talar på Stora Skattedagen

    Med en ny regering har mycket förändrats på skatteområdet. På Handelskammarens stora skattedag redovisas de viktigaste förändringarna ur företagarperspektiv. Landets samlade expertis inom skatteområdet redogör för nyheter och deltar i paneldiskussioner. Skattedagen inleds av finansminister Anders Borg som också utfrågas efter anförandet.

  • Är papperstidningen dödsdömd?

    I takt med tillväxten av bloggar, medborgarjournalistik och nyhetshemsidor förändras det svenska medialandskapet. Traditionella papperstidningar anställer fler och fler på sina webbredaktioner. Utvecklingen går snabbt. Hur påverkar det människors nyhetskonsumtion, hur påverkas de traditionella tidningarna och hur ser skillnaden mellan nyhetsjournalistik och åsiktsbloggande ut?

  • Unik svensk uppfinning styr datorn med ögonen

    Ett ögonkast räcker för att öppna ett dokument på datorskärmen. En ung teknolog har uppfunnit ett revolutionerande sätt att styra datorn med ögonen. Uppfinningen exporteras nu över hela världen från ett företag där kärnan är ett kompisgäng från KTH.

  • Stockholmsbarometern: Konjunkturtoppen kan vara nådd

    Stockholmskonjunkturen är fortsatt stark, men det finns tecken på att toppen av konjunkturen kan vara nådd. Indikatorn för Stockholmskonjunkturen faller svagt från 35 till 34 medan den i landet som helhet faller från 27 till 24. Flera orosmolm för konjunkturens utveckling finns dock. Det visar den Stockholmsbarometer för som Stockholms Handelskammare presenterar i dag.

Visa mer