Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • HG Wessberg talar om regeringen inifrån

    Som statsministerns statssekreterare är HG Wessberg Fredrik Reinfeldts närmaste man och Sveriges mäktigaste tjänsteman. Han står i regeringens centrum och har ett stort inflytande över hur regeringen arbetar. Wessberg leder ett regeringskansli med 4 500 anställda och är hög grad ansvarig för att det dagliga politiska arbetet i regeringen ska fungera.

  • Kommunala skatteutjämningssystemet skadar tillväxten i hela Sverige

    Det kommunala skatteutjämningssystemet skadar tillväxten i Stockholms län och därmed i hela landet. Systemet belönar inte kommuner som satsar på företagande, nya invånare och tillväxt. Nio av tio kommunstyrelseordförande i Stockholms län anser att systemet i högre grad borde premiera tillväxt. De tycker också att systemet är svårbegripligt och att det är svårt att förutse effekterna av systemet...

  • Sänkt krav på aktiekapital bra för nya tjänsteföretag

    Ett aktiebolag bör ha ett visst aktiekapital eftersom det utgör ett skydd för dem som gör affärer med bolaget. Samtidigt finns många av de aktiebolag som bildas i dag inom tjänstesektorn, där kravet på ett stort aktiekapital inte är lika viktigt. Där finns en risk att dagens nivå på 100 000 kronor i aktiekapital hindrar nya bolag från att bildas. En sänkning av lägsta tillåtna aktiekapital från...

  • Handelskammartidningen: Kristendomen en drivkraft för Anders Borg

    Det är inte bara nationalekonomi som ligger bakom finansminister Anders Borgs politiska handlingar. Han avslöjar i det nya numret av Handelskammartidningen det som få vet, att han är aktivt kristen. Handelskammartidningen har fått följa finansministern under några bråda dagar där han befinner sig i finanskrisens centrum.

  • Mörk bild av Europa kräver statliga insatser

    Den största konjunkturundersökningen i sitt slag, Eurochambres Economic Survey 2009, målar upp en mörk bild av Europa för 2009. 2008 har varit ett år av ekonomisk osäkerhet. Sverige klarar sig hyggligt i den europeiska konkurrensen, men det krävs kraftfulla åtgärder för att få igång såväl Europas som Sveriges ekonomi igen.

  • Hur utvecklas Europa och konjunkturen framöver?

    Efter den senaste tidens finanskris riktas nu blickarna framåt. Hur kommer konjunkturen i Europa att utvecklas framöver? Vilka länder kommer att stå starka och vilka kommer att ha stora problem nästa år? De europeiska handelskamrarna presenterar varje år sin konjunkturanalys, Eurochambres Economic Survey, som är den mest omfattande undersökningen i sitt slag i Europa.

  • Bompeng – staten kan få två vägar till priset av en

    Sverige har en gigantisk infrastrukturskuld på över 200 miljarder kronor. Landet har de senaste decennierna satsat betydligt under det europeiska genomsnittet på infrastruktur. Resultatet syns lika tydligt på landsvägar som i storstädernas trafikinfarkter. I dagens situation, där regeringen inte förmår satsa de resurser som krävs, måste därför nya lösningar prövas.

  • Näringslivet inleder samarbete med grundskolan

    Ett nytt projekt, Trampolinen, ska öka samarbete mellan grundskolan och näringslivet. Tanken är att ge eleverna inblick i hur näringslivet fungerar och därmed göra dem mer intresserade av att arbeta där. Projektet har initierats och drivs av Stockholms Handelskammare. Konkret innebär det att företagen är faddrar för var sin klass och att de följs åt under hela högstadietiden, i 3 år...

  • Regeringen måste visa ledarskap med Förbifart Stockholm

    Dagens besked att försena Förbifart Stockholm ytterligare är mycket oroväckande. Stockholms trafiksituation är i skriande behov av ny kapacitet. Utan fungerande trafiklösningar står Stockholm handikappat i konkurrensen med andra europeiska storstäder. Nu krävs ett snabbt agerande från regeringen så att spaden så snart som möjligt ska kunna sättas i jorden för förbifarten.

  • Stora Skattedagen: Hur påverkas företagen av skatteförändringarna?

    Med en ny regering har mycket förändrats på skatteområdet. Handelskammarens stora skattedag redovisar de viktigaste förändringarna ur ett företagarperspektiv. Skattedagen inleds av statssekreterare Ingemar Hansson som talar om "Skattepolitik för högre tillväxt och sysselsättning". Landets samlade expertis inom skatteområdet redogör därefter för nyheter och deltar i paneldiskussioner.

  • Stockholmsbarometern: Finanskrisen drabbar Stockholm hårdast

    Finanskrisen får stor effekt på Stockholmsregionen vars konjunktur nu försämras kraftigt. Konjunkturindikatorn sjunker från 20 till 0, vilket indikerar att högkonjunkturen är över. Sysselsättningen försämras under årets tredje kvartal. Under årets sista kvartal förväntas antalet jobb i Stockholm minska. Det visar den Stockholmsbarometer som presenteras av Stockholms Handelskammare i dag.

Visa mer